Touwtrekken

Touwtrekken is één van de oudst bekende manieren van sportbeoefenen. Er zijn grottekeningen bekent waarop het touwtrekken is afgebeeld. Touwtrekken is van oudsher over de hele wereld over vele culturen verspreid beoefend. Het oudste bewijs is gevonden in Azie en was in de prehistory een onderdeel van oude ceremonies en de cultuur.        

 

Touwtrekken als sport

Later in de history was touwtrekken niet langer gerelateerd aan ritueele ceremonies en ontwikkelde zich meer als sport. Bewijs van het touwtrekken als sport is gevonden in de graftombe van Merera-ku in Egypte en stamt uit 2500 voor de jaartelling. In West Europa begint de de sport in verhalen van heroÏsche kampioenschappen van Scandinavie en Duitsland. In de 15e eeuw was touwtrekken populair onderdeel van toernooien in de Franse chateauxtuinen en later ook Groot Brittanie.

  

Touwtrekken als Olympische sport

Het touwtrekken is tot 1920 een Olympische sport geweest. Toen het IOC in 1920 besloot om het aantal deelnemers te verminderen bij de Olympische Spelen werd het touwtrekken van het progamma afgevoerd. Dit besluit remde het touwtrekken af in zijn ontwikkeling op internationaal niveau. Maar op nationaal niveau ontwikkelde zich dit wel. In 1933 werd de Zweedse touwtrekbond opgericht, een voorbeeld dat werd gevolgd door andere Europese landen. Met de uitbreiding van nationale bonden groeide ook de behoefte aan een internationale competitie. De Twif doet zijn uiterste best om weer Olympische erkenning te krijgen  

   

Regelement Internationale Touwtrekbond: TWIF rules2014

 

Bron:  Nederlandse Touwtrekbond.

Voor meer informatie www.touwtrekken.com